SLIK TAR DU VARE PÅ ELSYKKELEN DIN

På sykkeltur i høstfjellet
Mange bruker elsykkelen sin til å ta fine turer i fjellet på høsten.

Vedlikehold er viktig, her er noen tips på hvordan du på best mulig måte kan ta vare på elsykkelen din.

1. TA VARE PÅ BATTERIENE

Batteriene tåler mange ladinger, men bør lades riktig. Dette bør du huske på:

Unngå at batteriene tømmes helt. Sett sykkelen til lading før dette skjer.

Ideell lading oppnås i romtemperatur, så lad innendørs. Vær klar over at batteriet kan ta permanent skade av lading i kuldegrader.

Dersom du ikke skal bruke elsykkelen om vinteren, bør du oppbevare batteriet innendørs og ta en sjekk annenhver måned. Trykk på knappen og se til at batteriet ligger på 60-70% kapasitet ved lagring. Som regel har batteriet fem ladestreker – hold det på tre. Koble gjerne til laderen en liten stund for å vedlikeholde batterieffekten.

Når du sykler om vinteren, ta med batteriet innendørs mellom hver tur. På den måten oppnår du lengst mulig driftstid på batteriet mellom hver lading.

«Klattlading», det vil si korte perioder med lading, er bra for batteriet

2. VASK OG PLEIE

Som med alle andre sykler, trenger også en elsykkel jevnlig vask – spesielt om vinteren. Ved vintersykling på saltede veier anbefaler vi at du skyller sykkelen med rent vann så ofte som mulig, og gjør en grundig vask ukentlig.

Vi anbefaler dette kittet fra Weldtite.

Dersom du har tilgang til hageslange, bruk vann og vaskemiddel som er utviklet for sykkel. Spray på sykkelen, bruk en svamp for å gni inn vaskemiddelet og skyll av. Ikke bruk oppvaskmiddel eller lignende da dette er fettløsende og vil fremprovosere rust og korrosjon. Bruk heller ikke høytrykkspyler ved vask.

Elsystemet er godt tettet og vannsikret og er derfor ikke spesielt utsatt for saltslaps. En gang i uken bør du tørke av utsiden av motoren og displayet.

Bruk en plastbørste til å rengjøre kontaktpoler på batteri og batterifeste, og spray med kontaktspray. Dette forhindrer at vann trenger inn i lederne og lager korrosjon, og sikrer god kontakt. Spesielt viktig på sykler som brukes om vinteren.

Rengjør magnet på bakhjul, samtidig som du sjekker at plasseringen er rett. Etterstrammes om nødvendig.

3. SMØRING

Påfør smøring på kjedet etter vask og tørk av overflødig smøring. Smør også opp andre bevegelige deler, slik som trinsene og ledd i girarmen.

4. POLISH

Påfør polish/silikonspray på alle sykkelens utvendige flater bortsett fra bremser og bremseskiver, sete og holker. Sprayen beskytter lakken mot riper og hindrer smuss og fukt fra å feste seg.

TRANSPORT AV ELSYKKEL

Hvis du skal transportere elsykkelen på en sykkelholder bak eller på taket av bilen, er det viktig at du dekker til alle elektriske komponenter for å hindre at vann trenger seg inn. Elsykler er tunge, så forsikre deg om at stativet tåler vekten av sykkelen. Det er vanlig at stativet bare kan belastes med inntil 20 kg. Du kan fjerne batteriet for å spare vekt, men da må du være ekstra påpasselig med å dekke til poler og batterifester.

Kilde: www.sport1.no